Sådan passer du på dit paddleboard

Indholdsfortegnelse

SUP er en af de vandsportsaktiviteter, hvor alle kan være med, uanset om det er til hård træning eller en stille søndagstur for at nyde omgivelserne. Særligt det sidste er en af grundene til, at de oppustelige SUP-boards er blevet så populære, da de er de mest all-round former for boards. Dermed sagt, at de passer til alle aldre og niveauer.

Derudover af de enormt nemme at have med at gøre, da hele boardet og alt udstyret kan være i én taske, der nemt kan transporteres til det nærmeste åben vand. Supersmart, let at bruge og gør hele oplevelsen meget mere fleksibel. Det kræver dog, at man passer ordentligt på sit board, da det ellers hurtigt vil blive svært at bruge.

Hvor faste boards ofte er noget mere hårdføre, så er oppustelige SUP-boards afhængige af luft, hvilket kan skabe nogle udfordringer. De er heldigvis nemme at overkomme, med den rette vedligeholdelse, som langt hen ad vejen af ret lige til. Med den rette pleje, kan du have dit oppustelige board i flere år, uden at det begynder at blive utæt.

Pas godt på dit SUP-board

Den guide er kun tiltænkt oppustelige boards, da faste paddleboards ofte er mere specialiseret, og derfor kræver en hel anden form for pleje. Så lad os kaste os ud i alle teknikaliteterne.

De oppustelige SUP-boards du finder på Watery.dk, er lavet med en stærk 6-lags svejsning. som holder lagene tættere sammen for at undgå lækager. Den yderst stærke sammenføjning kan holde de fleste punkteringer på afstand, selv hvis man støder mod sten og andre skarpe kanter. Den er dog kun lige så modstandsdygtig som det rette vedligehold tillader.

Hvis du f.eks. tørrer dit board i solen eller på varmt asfalt, vil disse svejsninger blive løsere i strukturen, hvilket på sigt kan give små huller og lækager. Som oftest er det ikke alarmerende og de fleste småhuller kan lappes med vinyllim - der i øvrigt følger med i reparationskittet. Den del er til at have med at gøre, men hvis man rigtig skal passe på sit oppustelige SUP-board, er der nogle bestemt forholdsregler, man bør tage med for at sikre integriteten af selve boardet.

Klor- og saltvand er generelt ret hårdere ved de materialer svømme- og vandsportsudstyr er lavet af. Ikke at det direkte ætser materialerne, men med tiden vil de mørne dem. Det sker ikke mens de er i vand, men mere hvis man lader dem lufttørre med klor- og saltaflejringer. Ved sø- eller brakvand vil det som oftest samle sig små aflejringer af alger, som oftest har 3 konsekvenser:

1. De begynder hurtigt at lugte

2. De nedbryder materialerne og skaber huller

3. Voldsom algevækst vil ikke bare ødelægge svejsningerne, men også løsrive den platform man står på.

Af disse grunde er det bedre at følge nogle simple vedligeholdelsestips end at skulle erstatte sit SUP-board hver sæson.

Korrekt vedligehold af dit SUP-board

Det meste vedligeholdelse og rengøring sker, når man er ved at pakke sit SUP-board sammen. Det er også her du kan lave det mest forebyggende vedligeholdelse, for at passe godt på boardet:

1. Fjern snavs, sand, sten og skidt, da disse fremmedlegemer ellers vil kunne punktere boardet når det rulles sammen.

2. Tøm boardet for luft, kan lyde ret simpelt, men det er en måde at sikre, at der ikke opstå lufthuller, som ved sammenpakning kun kan undslippe gennem svejsninger og mindre huller i boardet. Derfor skal det rulles fra snuden og ned mod ventilen, mens man langsomt presser luften ud efter hver foldning.

3. Husk at brug tight-strappen, som kommer med de fleste oppustelige SUP-boards. Det vil garantere, at boardet er rullet korrekt sammen og ikke forrykker sig i tasken under transport, så gnidninger og løsdele ikke beskadiger boardet.

Derudover er det vigtigt, at man spænder ventilen fra tid til anden, for at holde lukningen helt tæt. Du vil hurtigt kunne høre luft sive ud fra ventilen, når du puster det op, hvilket hurtigt kan løses med det opspændingsværktøj, der følger med i reparationskittet.

Rigtig rens giver et sundt board

SUP-boards er generelt enormt hårdføre, men hvis deres pleje negligeres, vil deres tilstand hurtigt degenerere. Det er heldigvis nemt at undgå, hvis du bare bruger lidt ekstra omhu i vedligeholdelsen af dit board. For at gøre det hele mere overskueligt, har vi selvfølgelig listet de mest vigtige initiativer:

1. Skyl SUP-boardet i koldt ferskvand, og gerne efter hvert brug. Dette fjerner klor- salt- og algeaflejringer der ellers vil sætte sig mellem svejsningerne og langsomt begynde at opløse dem.

2. Brug en mild skuresvamp til at fjerne fremmed aflejringer, der helst skal fjernes. Det er vigtigt, at man ikke bruger noget, der vil “skære” igennem lagene.

3. Brug ikke sæbe men Rodalon hvis dit board trænger til en grundig vask. Sæbe vil kunne opløse lim og svejsninger, hvilket til sidst vil skabe huller i boardet.

4. Lad boardet blive helt tør inden opbevaring, da du ellers vil opleve, at boardet mugner og dermed bliver mere skrøbelig i samlingerne. Dette vil også lede til huller.

Som udgangspunkt gør det ikke noget, at man pakke hele udstyret sammen efter at være kommet i land, uden at følge disse råd. Det er bare vigtigt, at man går igennem vedligeholdsproceduren, når man kommer hjem. Pakker du dit board sammen direkte fra vandet ned i tasken og opbevarer det i længere tid - uden at rense det - vil du have et helt andet board næste gang, du pakker det ud. Og ikke på den positive måde!

Har du yderligere brug for information til ordentlig vedligehold, kan du læse mere om det her.

Pas godt på alt det andet udstyr

Da det er lovpligtigt i de fleste lande - herunder Danmark - at have en svømme- eller redningsvest med ud, når man dyrker paddleboarding, så er der selvfølgelig også noget vedligehold på den konto. De er heldigvis meget nemme at vedligeholde korrekt:

Skyl din rednings- eller svømmevest i koldt ferskvand efter brug

Lade den lufttørre, men ikke i sollys

Opbevare den tørt og mørkt

Træd eller stå aldrig på din rednings- eller svømmevest

Derudover kommer alt det andet udstyr. En af de vigtigste dele er selvfølgelig den aftagelige finne. Her skal man mest bare huske at tage den af, inden man folder boardet sammen - ellers risikerer man, at den knækker. Derudover skal den bare behandles på samme måde som en rednings- eller svømmevest.

Sørg desuden for at din leash bliver skyllet godt igennem og tør den gerne med et håndklæde. De fleste leashs har en del metal i sig, hvilket vil ruste hvis det ikke tørres ordentligt efter en tur i vandet. Og rust fører til knæk, hvilket vil være surt midt ud på det åbne vand.

Herfra er der ikke meget mere i det, end at bruge lidt ekstra tid på at passe på sit SUP-board og det udstyr, der følger med. Det er godt givet ud på den lange bane.

Er du yderligere blevet inspireret til at kaste dig ud i verdenen af SUP, så kan du hente mere inspiration lige her og finde de bedste råd til SUP for begyndere.

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
  • Søgeresultater
  • Produkter

Søgeresultater

    Ingen resultater for ""

    Spørg vores kundeservice

    Ring til os

    71 74 71 94

    Skriv til os

    support@watery.dk

    Åbningstider

    Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

    Chat med os

    I højre hjørne